Nancy Pelosi se află în vizită în Armenia

buton facebook       buton share x-twitter       buton sharewhatsapp

Nancy Pelosi se află în vizită în Armenia. Vizita are loc într-un moment de tensiune dintre Armenia și statul vecin Azerbaidjan

Acum câteza zile a avut loc un acord de încetare a focului. Luptele izbucnite recent între Armenia și Azerbaidjan au ucis sute de militari din ambele părți.

Președinta Camerei Reprezentanților este cel mai înalt oficial american care a călătorit în Armenia. Statul și-a declarat independența față de Uniunea Sovietică în 1991.

Ambasada Statelor Unite a declarat că vizita oficialului va include o întâlnire cu premierul armean Nikol Pashinyan. Nancy Pelosi a spus despre călătoria sa că „se referă la drepturile omului și la respectarea demnității și valorii fiecărei persoane”.

Președintele Armeniei, Alen Simonyan, a declarat jurnaliștilor că vizita lui Pelosi „va juca un rol important în asigurarea securității noastre”.

Vezi aici ce spune Rareș Bodgan despre relația liberalilor cu PSD

Armenia și Azerbaidjan au purtat două războaie – în 2020 și în anii 1990 – pentru regiunea contestată Nagorno-Karabah, enclava populată de armeni din Azerbaidjan.

Războiul din 2020 a luat viețile a peste 6.500 de militari din ambele părți, Acesta s-a încheiat cu o încetare a focului intermediată de Rusia. În baza acestui acord, Armenia a cedat zone de teritoriu pe care le controlase de zeci de an. Moscova a desfășurat aproximativ 2.000 de soldați ruși de menținere a păcii pentru a supraveghea armistițiul

Rusia este un aliat militar al Armeniei, dar încearcă să formeze ș relații de prietenie și cu Azerbaidjan

Sursă alternativă: AlJazeera; Foto: Reuters

Urmăriți Politic Media și pe Google News