NATO speră ca numirea lui Mark Rutte ca secretar general să protejeze alianța de schimbările politice din SUA

Mark Rutte Donald Trump Nato
buton facebook       buton share x-twitter       buton sharewhatsapp

NATO speră să protejeze alianța de eventualele schimbări politice din SUA prin numirea lui Mark Rutte ca noul secretar general, relatează Politico

Administrația Biden și-a atins obiectivul când prim-ministrul olandez, Mark Rutte, care își încheie mandatul, a obținut sprijinul tuturor celor 32 de aliați NATO pentru a ocupa cea mai înaltă funcție politică a alianței.

Foști oficiali NATO și diplomați americani au declarat că alianța ar putea avea nevoie ca Rutte să fie pregătit de luptă dacă Donald Trump câștigă din nou președinția în noiembrie.

Întrebarea principală la summitul liderilor NATO de luna viitoare, care va avea loc la Washington între 9 și 11 iulie, este dacă Rutte va fi capabil să facă față provocărilor.

Rutte este cunoscut pentru pragmatismul său, abilitatea de a construi coaliții și vederile sale transatlantice ferme. Însă abordarea sa modestă și de bun-simț ar putea să-l facă mai potrivit pentru a lucra cu președintele Joe Biden decât cu Trump, care la un moment dat a amenințat că va retrage SUA din alianță și care a criticat în mod repetat aliații europeni pentru cheltuielile lor reduse pentru apărare.

„A avea un excelent constructor de coaliții – ceea ce este esența NATO, obținerea consensului într-o organizație – este benefic pentru NATO,” a spus Ivo Daalder, care a fost ambasadorul SUA la NATO în timpul administrației Obama. „Dar nicio persoană nu va putea gestiona o alianță care este destinată să fie perturbată de un președinte care nu este interesat nici să fie gestionat, nici să gestioneze o alianță.”

Trump a avut doar câteva întâlniri individuale cu Rutte în timpul președinției sale, iar mai mulți dintre foștii săi diplomați în Europa au declarat că nu pot vorbi despre relația dintre cei doi. Totuși, atunci când s-au întâlnit, abordarea directă a lui Rutte față de Trump a făcut titluri de presă.

Dacă Donald Trump va fi reales președinte este extrem de puțin probabil ca acecsta să sprijine aderarea Ucrainei la NATO

Indiferent de politica transatlantică a lui Trump, observatorii de lungă durată ai NATO nu se așteaptă ca Rutte să adopte abordarea conciliantă a predecesorului său. Dacă Trump câștigă se așteaptă ca Rutte să se concentreze pe unitatea europenilor din NATO.

Totuși, pentru a obține funcția, Rutte a arătat deja semne că ar putea fi nevoit să facă mai multe compromisuri decât ar dori pentru a menține alianța unită. În timpul unei întâlniri de luni cu prim-ministrul ungar Viktor Orbán, Rutte a promis să scutească Ungaria de la participarea la eforturile NATO de a ajuta Ucraina, în schimbul sprijinului Budapestei pentru candidatura sa ca secretar general.

Sursă: Politico

Urmăriți Politic Media și pe Google News