Rusia susține că Ucraina a ratat mai multe șanse de a-și restabili integritatea teritorială.

Rusia Ucraina
buton facebook       buton share x-twitter       buton sharewhatsapp

Rusia susține că Ucraina a ratat mai multe șanse de a-și restabili integritatea teritorială. Inițiativa de pace pe care președintele rus Vladimir Putin a prezentat-o pe 14 iunie este a patra propunere a Moscovei pentru soluționarea conflictului din Ucraina, a declarat vineri ministrul rus de externe, Sergey Lavrov.

„Acum venim cu a patra propunere din partea Rusiei [pentru soluționarea conflictului din Ucraina] sub forma unei inițiative a președintelui Putin din 14 iunie”, a spus Lavrov la o conferință de presă după o sesiune a Consiliului Miniștrilor de Externe din cadrul Organizației Tratatului de Securitate Colectivă (CSTO).

Dacă acordul privind soluționarea politică nu ar fi fost perturbat în februarie 2014, Ucraina ar fi fost acum în granițele din 1991, „la care visează atât de dulce acum”, a spus Lavrov.

Ucraina însăși „și-a distrus integritatea teritorială prin mâinile celor care au ajuns la putere printr-o lovitură de stat sângeroasă și au început să impună reguli rusofobe și neo-naziste”, a subliniat ministrul rus de externe.

Acordurile au fost atinse la Minsk în februarie 2015 și, dacă ar fi fost implementate, Ucraina și-ar fi restabilit integritatea teritorială, dar desigur, fără Crimeea, care a fost anexată de Rusia în 2014.

Dar Ucraina nu a arătat niciun interes să-și păstreze integritatea teritorială în schimbul acordării unor drepturi elementare de autonomie pentru Donbass, Lugansk și Donețk, inclusiv dreptul de a vorbi în limba lor maternă, a continuat Lavrov.

„Următoarea etapă, când s-a ratat din nou șansa de a menține integritatea teritorială a Ucrainei, a implicat acordurile de la Istanbul din aprilie 2022 care garantau, de asemenea, integritatea teritorială a Ucrainei, dar bazate pe realitățile care au apărut pe teren până atunci”, a spus ministrul rus de externe.

„Și din nou, după cum știți, manipulatorii occidentali i-au interzis [președintelui ucrainean] Vladimir Zelenski să semneze aceste acorduri”, a adăugat Lavrov.

„Nu am nicio îndoială că politicienii serioși, și unii au mai rămas pe undeva, înțeleg necesitatea de a folosi niște abilități intelectuale și diplomatice și de a începe să gândească în termeni de reallitate în loc de iluzii inventate”, a spus Lavrov.

Sursă: TASS

Urmăriți Politic Media și pe Google News