Aderarea României la Schengen a fost adoptată în Parlamentul European. Rezoluția nu are putere legislativă
Într-o rezoluție adoptată marți, deputații europeni spun că Consiliul ar trebui să adopte o decizie privind aderarea României și Bulgariei la spațiul de liberă circulație Schengen. Potrivit rezoluției decizia trebuie luată până la sfârșitul anului 2022. Acest lucru ar trebui să asigure eliminarea controalelor asupra persoanelor la toate frontierele interne pentru ambele țări.
Rezoluția a fost adoptată cu 547 de voturi pentru, 49 de voturi împotrivă și 43 de abțineri.
Menționând că spațiul Schengen este „una dintre cele mai mari realizări ale Uniunii Europene, europarlamentarii critică eșecul Consiliului de a lua o decizie privind admiterea Bulgariei și României. Cele două țări au îndeplinit de mult condițiile necesare. Menținerea controalelor la frontierele interne este discriminatorie și are un impact grav asupra vieții lucrătorilor mobili și a cetățenilor, spun deputații. Obstrucționând importurile, exporturile și circulația liberă a mărfurilor din porturile de marfă, acestea afectează și piața unică a UE.
În prezent, toate statele membre UE, cu excepția Bulgariei, Croației, Ciprului, Irlandei și României, fac parte din spațiul Schengen. Spațiul mai care cuprinde și state non-UE: Islanda, Norvegia, Elveția și Liechtenstein. Deputații europeni au cerut ca Bulgaria și România să fie pe deplin admise în Schengen în mai multe ocazii. Ultimele cereri au fost în 2018 și în 2020. De asemenea un raport din 2021 privind funcționarea zona de călătorie liberă, menționa acest lucru. Rezoluția de astăzi este încheierea unei dezbateri plenare din 5 octombrie 2022.
Aderarea României la Schengen a fost impiedicată dea lungul anilor de mai multe state. În prezent, Olanda este singura țară care se opune
Decizia finală urmează să fie luată în luna decembrie de Consiliul JAI al UE
Sursă: Parlamentul European
Flux știri internaționale