Pensii speciale; cosmetizare în Parlament în acord cu decizia Curţii Constituţionale

Ciucă și Ciolacu despre pensii speciale
Ciucă și Ciolacu despre pensii speciale
buton facebook       buton share x-twitter       buton sharewhatsapp

Legea care se ocupă de pensii speciale a fost cosmetizată în Parlament. Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, luni, proiectului legii pensiilor speciale, pe care l-a pus în acord cu decizia Curţii Constituţionale, informează Agerpres

Proiectul de lege are ca obiect judecătorii, procurorii, judecătorii de la Curtea Constituţională. De asemenea, vizează magistraţii-asistenţi de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi de la Curtea Constituţională. Aceștia, împreună cu personalul de specialitate juridică prevăzut la art. 221 alin. (1) și cu o vechime de cel puţin 25 de ani în aceste funcţii, pot opta pentru pensionare la vârsta de 60 de ani. Ei vor beneficia de o pensie de serviciu în cuantum de 80% din media indemnizaţiilor de încadrare brute lunare. La acestea vor fi incluse și sporurile din ultimele 48 de luni de activitate înainte de pensionare.

Modul de pesnionare

La împlinirea vârstei standard de pensionare prevăzute de sistemul public de pensii, judecătorii, procurorii, judecătorii de la Curtea Constituţională, magistraţii-asistenţi de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, şi personalul de specialitate juridică prevăzut la art. 221 alin. (1) cu o vechime între 20 şi 25 de ani numai în aceste funcţii, beneficiază de pensie de serviciu cuantum redus cu 1% pentru fiecare an care lipseşte din vechimea integrală de 25 de ani în aceste funcţii. Cuantumul net al pensiei de serviciu nu poate depăşi 100% din venitul net din ultima lună de activitate înainte de pensionare. Aceasta conform prevederilor din proiectul de lege care reglementează pensiile speciale.

Preşedintele interimar al Camerei Deputaţilor, Alfred Simonis, a declarat luni că proiectul legii privind pensiile speciale respectă solicitările Comisiei Europene. Dar și pe cele ale Curţii Constituţionale.

Din opoziție, președintele USR a afirmat că proiectul adoptat astăzi este  legea menţinerii pensiilor speciale. Pensiile speciale sunt un cancer care macină solidaritatea, dreptatea, echitatea din această societate.

» Forța Dreptei strânge semnături pentru modificarea Constituției și eliminarea pensiilor speciale

Urmăriți Politic Media și pe Google News