Personalițăti și oameni influenți care au murit în 2022

buton facebook       buton share x-twitter       buton sharewhatsapp

Printre multele personalități care au murit în 2022 se află fostul Papă Bendict al XVI-lea. Acesta a decedat chiar în ultima zi din an. Avea 95 de ani și era foate bolnav. A demisionat în 2013 după 8 ani pe Sfântul Scaun

Fără îndoială, cea mai marcantă personalitate care a decedat în acest an este Regina Elisabeta a II-a. Ar trebui să te întorci cu sute de ani înapoi pentru a găsi un monarh care a domnit atât de mult. În cei 70 de ani petrecuți pe tron, ea a ajutat la modernizarea monarhiei. Pentru majoritatea britanicilor, ea era singurul monarh pe care îl cunoscuseră vreodată. Moartea sa din septembrie a determinând o revărsare colectivă de durere și respect pentru conducerea ei constantă. A întâlnit mai mulți oameni decât oricine în istorie, iar imaginea ei – pe timbre, monede și bancnote – a fost printre cele mai reproduse din lume.

Fostul lider sovietic Mihail Gorbaciov, se află de asemenea pe lista cu personalități care au murit în 2022. Acesta a decedat în luna august. Eforturile sale de a revitaliza Uniunea Sovietică au dus la prăbușirea URSS și la sfârșitul Războiului Rece. În cele din urmă, a demisionat după o tentativă de lovitură de stat, exact când republicile și-au declarat independența față de Uniunea Sovietică.

Anul 2022 a fost de asemenea marcat de asasinarea fostul premier japonez Shinzo Abe. Acesta a fost împușcat mortal în timpul unui discurs de campanie în iulie.

De asemenea, în ultimele zile ale anului a murit legenda fotbalului mondial Pele. Fotbalistul brazilian, Edson Arantes do Nascimento, cuniscut sub numele PELE, este considerat cel mai bun fotbalist din toate timpurile. Acesta este singurul sportiv care a câștigat Cupa Mondială de trei ori

Pe lista cu personalități care au murit în 2022 se mai află:

Fostul secretar de stat american Madeleine Albright, fostul prim-ministru al Irlandei de Nord David Trimble, fostul președinte chinez Jiang Zemin, fostul președinte ucrainean Leonid Kravchuk, fostul președinte al Mexicului Luis Echeverria, fostul președinte al Peruului Francisco Morales Bermudez, Diplomatul cubanez Ricardo Alarcón, fostul senator american Orrin G. Hatch, fostul președinte angolez José Eduardo dos Santos, co-fondatorul Mișcării Indiene Americane Clyde Bellecourt și fostul secretar al Apărării al SUA Ash Carter.

Fostă jurnalisa Barbara Walters adecedat de asemenea în 2022. Acesta a ajutat la deschiderea drumului pentru ca femeile să atingă cele mai înalte niveluri ale profesiei.

Printre actoriii care au murit anul acesta s-a numărat actorul revoluționar Sidney Poitier. A jucat roluri care au ajutat la schimbarea modului în care oamenii de culoare sunt portretizați pe ecran. Poitier, care a murit în ianuarie. A devenit primul actor de culoare care a câștigat Premiul Oscar pentru cel mai bun actor în 1963

Alte personalități din lumea artelor și divertismentului care au murit în 2022 includ: Regizorul Jean-Luc Godard, regizorul Ivan Reitman; artiștii vizuali Paula Rego și Carmen Herrera. Designerii de modă Vivienne Westwood, Issey Miyake și Hanae Mori. Editor de modă André Leon Talley. Cântăreții country Loretta Lynn și Naomi Judd. Starul rock Meat Loaf. Compozitoarea și compozitoarea Fleetwood Mac Christine McVie; bateristul Foo Fighters, Taylor Hawkins.

Clapalistul Depeche Mode Andy „Fletch” Fletcher. Cântăreața și compozitorul Bollywood Bappi Lahiri; cântăreții-actori Olivia Newton-John și Irene Cara. Actorul „Sesame Street” Bob McGrath. Pianistul de jazz Ramsey Lewis. Rapperii Coolio și Takeoff. Cântăreții Ronnie Spector, Judith Durham, Lata Mangeshkar și Gal Costa. Actorii Angela Lansbury, Leslie Jordan, Bob Saget, Tony Dow, Kirstie Alley, Nichelle Nichols, Ray Liotta, Irene Papas, Sally Kellerman, Anne Heche, Bernard Cribbins, Yvette Mimieux și June Brown.

Sursă: Associated Press

Urmăriți Politic Media și pe Google News