Președintele Guatemalei în vizită la Kiev

buton facebook       buton share x-twitter       buton sharewhatsapp

Președintele Guatemalei Alejandro Giammattei a vizitat astăzi Ucraina și și-a exprimat solidaritatea cu președintele ucrainean Volodymyr Zelenskyy.

Giammattei s-a întâlnit cu Zelenskyy la Kiev, devenind primul președinte latino-american care a făcut călătoria.

Mulți lideri latino-americani au evitat să ia o poziție cu privire la invazia rusă a Ucrainei. Acest lucru reflectă, în unele cazuri, legături vechi de zeci de ani cu Rusia și, în altele, o atenție față de obiectivele politicii externe ale SUA.

„Suntem solidari cu poporul ucrainean, care a rezistat cu curaj”, a spus președintele Guatemalei la conferința de presă comună. „Atâta timp cât se pierd vieți omenești, nu ne putem reduce vocile.”

„Să fie clar că de la începutul acestui conflict, Guatemala a luat poziție”, a spus el. „Vom fi întotdeauna consecvenți cu cuvintele noastre. Guatemala nu tace si nu va tăcea”

Zelensky i-a mulțumit lui Giammattei pentru sprijinul său pentru sancțiunile împotriva Rusiei și pentru sprijinul Guatemalei pentru un tribunal internațional pentru crimele comise în timpul războiului.

Președintele Ucrainei a menționat că America Latină, la fel ca multe alte părți ale lumii, a suferit de pe urma prețurilor mai mari din cauza luptei din Ukriane, care este un mare producător de produse agricole și alte mărfuri.

„Numai împreună ne putem proteja lumea”, a spus Zelenskyy.

Criticii lui Giammattei au spus că președintele are probleme mai importante acasă. Acesta ar trebui să se ocupe mai mult de corupție și drepturile omului.

„Întreaga lume știe modul în care președintele Alejandro Giammattei a erodat democrația și a promovat impunitatea în țara sa. O călătorie în Ucraina nu va schimba această realitate”, a declarat Carolina Jiménez, președintele biroului din Washington pentru America Latină.

Sursă: Associated Press

Urmăriți Politic Media și pe Google News