Rusia a anulat lansarea unei rachete gigant în spațiu cu 2 minute înainte de decolare

rachete spațiu Angara A-5 Rusia
buton facebook       buton share x-twitter       buton sharewhatsapp

Rusia a anulat lansarea unei rachete gigant în spațiu cu 2 minute înainte de decolare, informează Associated Press. Oficialii spațiali ruși au anulat marți lansarea de probă a unei noi rachete de transport greu de la rampa de lansare din estul îndepărtat.

Racheta Angara-A5 trebuia să decoleze de la instalația de lansare spațială Vostochny la ora 09:00 GMT, dar lansarea a fost anulată cu doar două minute înainte de momentul programat.

Șeful corporației spațiale de stat Roscosmos, Iuri Borisov, a explicat că sistemul automat de siguranță a oprit lansarea după ce a detectat o defecțiune în sistemul de presurizare a rezervorului de oxidant.

O nouă încercare de lansare a fost programată pentru miercuri.

Această lansare urma să fie a patra pentru Angara-A5, o variantă grea a noii familii de rachete Angara, care a fost dezvoltată pentru a înlocui rachetele Proton concepute în perioada sovietică.

Cele trei lansări anterioare au fost efectuate de pe platforma de lansare Plesetsk din nord-vestul Rusiei.

După destrămarea Uniunii Sovietice în 1991, Rusia a închiriat Cosmodromul Baikonur din Kazahstan și a continuat să-l utilizeze pentru majoritatea lansărilor sale de rachete în spațiu. Acordul cu Kazahstanul permite Rusiei să închirieze Baikonur până în anul 2050, contra unei sume de 115 milioane de dolari pe an.

Sursă alternativă: Associated Press

Urmăriți Politic Media și pe Google News