Vladimir Putin a avut o întâlnire online cu președintele chinez

buton facebook       buton share x-twitter       buton sharewhatsapp

Vladimir Putin a avut o întâlnire online cu președintele chinez. Cei doi lideri au promis să-și aprofundeze cooperarea bilaterală pe fundalul războiului din Ucraina. Întâlnirea are loc la o zi după ce Rusia a lansat un bombardament masiv cu rachete în Ucraina

Putin și Xi nu au făcut nicio mențiune directă despre Ucraina în declarațiile lor. Prima parte din această întâlnire online a fost făcută publică. Apoi cei doi au continuat o discuție privată. Cei doi lideri au salutat public consolidarea legăturilor dintre Moscova și Beijing.

„În fața tensiunilor geopolitice în creștere, semnificația parteneriatului strategic ruso-chinez crește ca factor stabilizator”, a spus Putin, a cărui invazie a unei țări vecine a fost împiedicată de rezistența acerbă a Ucrainei și de ajutorul militar occidental.

Liderul rus a spus că se așteaptă ca Xi să viziteze Moscova în primăvară. O astfel de călătorie „va demonstra lumii întregi puterea legăturilor ruso-chineze pe probleme cheie. Va deveni principalul eveniment politic al anului în relațiile bilaterale”, a spus el.

Putin a spus că cooperarea militară are un „loc special” în relația dintre țările lor. El a spus că Kremlinul urmărește „să consolideze cooperarea dintre forțele armate ale Rusiei și ale Chinei”.

Xi a spus printr-un traducător că ”lumea se află în fața unei situații internaționale dificile și departe de a fi simplu”. Beijingul este pregătit „să sporească cooperarea strategică cu Rusia, să se ofere reciproc oportunități de dezvoltare. Să fie parteneri globali în beneficiul popoarele țărilor noastre și în interesul stabilității în întreaga lume”.

În raportul său despre întâlnire, postul de stat chinez CCTV a descris evenimentele din Ucraina drept o „criză”. Termenul a marcat o abatere de la referințele obișnuite ale Chinei la „situația din Ucraina”, iar schimbarea poate reflecta îngrijorarea tot mai mare a Chinei cu privire la direcția conflictului.

Xi Jinping a subliniat în această întâlnire online că Rusia nu a refuzat niciodată să rezolve conflictul prin negocieri diplomatice, pentru care ea (China) își exprimă aprecierea”, a raportat CCTV.

Legăturile dintre Moscova și Beijing s-au întărit de când Putin și-a trimis trupele în Ucraina pe 24. Chiar săptămâna trecută, Moscova și Beijingul au organizat exerciții navale comune în Marea Chinei de Est. Putin și Xi au vorbit și prin link video în decembrie anul trecut.

China, care a promis o prietenie „fără limite” cu Rusia. A refuzat categoric să critice acțiunile Moscovei în Ucraina, dând vina pe SUA și NATO pentru provocarea Kremlinului și a criticat sancțiunile pedepsitoare impuse Rusiei.

Sursă alternativă: Associated Press

Urmăriți Politic Media și pe Google News