Șeful NATO se află în România

buton facebook       buton share x-twitter       buton sharewhatsapp

Șeful NATO se află în România. Jens Stoltenberg va participa la Reuniunea miniștrilor de Externe care are loc la București

Temele de pe agendă sunt războiul din Ucraina, implementarea unui nou concept strategic al NATO și provocările din China. De asemenea se va discuta despre securitatea energetică și protecția infrastructurii critice

Cu o zi înaintea reuniunii, șeful NATO a fost primit de Klaus Iohannis la Palatul Cotroceni

La finalul întâlnirii cei doi au susținut o cinferință de presă comună

Klaus Iohannis:

Îmi face o deosebită plăcere să primesc, din nou, la Palatul Cotroceni, vizita Secretarului General al NATO, domnul Jens Stoltenberg, un prieten apropiat al României.

Am evaluat astăzi împreună situația de securitate a spațiului euroatlantic generată de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, cu accent asupra Flancului Estic și a zonei Mării Negre.

Am subliniat, în discuțiile cu domnul Secretar General, necesitatea implementării cât mai rapide a deciziilor adoptate de Summitul istoric de la Madrid din acest an. Reuniunea miniștrilor de externe este un important reper în acest proces și în pregătirea Summitului din 2023, care va avea loc în Lituania, la Vilnius.

 Am reiterat, în acest context, relevanța operaționalizării, cât mai repede, a deciziilor de la Madrid privind consolidarea posturii de apărare înaintată pe Flancul Estic al Alianței.

Jens Stoltenberg:

În cadrul întâlnirii care începe mâine vom discuta despre războiul ilegal al Rusiei în Ucraina. În contextul acestei agresiuni, NATO își întărește prezența pe flancul estic. Vom face tot ce e necesar să ne apărăm aliații.

Aliații au luat o decizie istorică în iunie prin invitarea Finlandei și Suediei să adere la Alianță. Sunt încrezător că toți membrii vor ratificat și cele două vor intra în Alianță. Acest lucru va întări NATO. Dacă ne uităm la hartă, vedem că vom întări astfel flancul. Este un beneficiu pentru toate părțile să-i avem în alianță cu drepturi depline.

Sursă: Presidency.ro

Urmăriți Politic Media și pe Google News