Șeful ONU cere încheierea șantajului nuclear

Rafah
buton facebook       buton share x-twitter       buton sharewhatsapp

Șeful ONU cere încheierea erei șantajului nuclear. Antonio Guterres reiterează apelul pentru abolirea armelor nucleare. Avertismentul vine în contextul în care preocupările cresc cu privire la amenințarea Rusiei de a le folosi în Ucraina.

La câteva decenii după căderea Zidului Berlinului, putem auzi din nou zgomotul sabilor nucleare, a declarat Guterres, luni, în cadrul unei sesiuni speciale a Adunării Generale a ONU privind dezarmarea nucleară.

Să fiu clar – epoca șantajului nuclear trebuie să se încheie, a spus șeful ONU. Ideea că orice țară ar putea lupta și câștiga un război nuclear este deranjantă. Orice utilizare a unei arme nucleare ar incita un armaghedon umanitar”, a mai adăugat acesta

Fără eliminarea armelor nucleare, nu poate exista pace.

Președintele rus Vladimir Putin, a făcut o amenințare ușor voalată de a folosi arme nucleare. Amenințarea președintelui rus a venit după recucerirea de către forțele ucrainene a teritoriilor pe care Moscova le-a confiscat în timpul invaziei sale de șapte luni.

Secretarul de stat al SUA Antony Blinken a răspuns că Washingtonul transmis Moscovei, că vor fi consecințe „catastrofale” asupra oricărei utilizări a armelor nucleare. Comunicarea a fost transmisă inclusiv prin canale private

Guterres și-a exprimat dezamăgirea că o conferință de revizuire luna trecută a Tratatului de neproliferare nucleară nu a reușit să ajungă la un consens.

Nicio țară nu a folosit arme nucleare, cu excepția SUA în 1945. Armata SUA a distrus atunci orașele japoneze Hiroshima și Nagasaki, ucigând peste 200.000 de oameni. Japonia imperială s-a predat câteva zile mai târziu, punând capăt celui de-al Doilea Război Mondial.

Sursă alternativă: AlJazeera

Urmăriți Politic Media și pe Google News