UE suspectează o acțiune de sabotaj asupra celor două conducte de gaz din Marea Baltică

buton facebook       buton share x-twitter       buton sharewhatsapp

Uniunea Europeană suspectează că daunele la cele două conducte de gaz din Marea Baltică au fost cauzate de un sabotaj. Nord Stream 1 și Nord Stream doi, conectează Rusia de Germania. UE avertizează cu privire la represalii pentru orice atac asupra rețelelor energetice ale Europei.

„Toate informațiile disponibile indică că aceste scurgeri sunt rezultatul unui act deliberat”, a declarat șeful UE pentru politică externă, Josep Borrell, a făcut declarația în numele celor 27 de state membre. Orice întrerupere deliberată a infrastructurii energetice europene este cu totul inacceptabilă și va primi un răspuns solid și unit.

Seismologii au raportat marți că exploziile au zguduit Marea Baltică înainte ca scurgeri neobișnuite să fie descoperite pe două conducte de gaz naturale care circulă din Rusia până în Germania.

Unii lideri și experți europeni au subliniat un posibil sabotaj având în vedere impasul energetic cu Rusia provocat de războiul din Ucraina. Cele trei scurgeri au fost raportate pe conductele Nord Stream 1 și 2. Acestea erau umplute cu gaz natural, dar tranzitul spre Europa era oprit

Pagubele înseamnă că este puțin probabil ca conductele să poată transporta gaz în Europa în această iarnă

Borrell a mai spus că UE va sprijini orice investigație asupra pagubelor. De asemenea se vor va lua măsuri suplimentare pentru a crește rezistența în securitatea energetică

Prim-ministrul danez Mette Frederiksen a spus că „este evaluarea clară a autorităților că acestea sunt acțiuni deliberate – nu accidente”.

Sursă alternativă: Associated Press

Urmăriți Politic Media și pe Google News