Slovenia a ales pentru prima dată o femeie președinte

buton facebook       buton share x-twitter       buton sharewhatsapp

Natasa Pirc Musar a fost aleasă prima femeie președinte în Slovenia. A fost avocat pentru drepturile omului. Presa a relatat că are legături cu primă doamnă a SUA, Melania Trump

Avocata Natasa Pirc Musar a câștigat duminică turul doi al alegerilor prezidențiale din Slovenia și va deveni prima femeie președinte

Pirc Musar a câștigat 54% din voturi, în timp ce rivalul său, politicianul de dreapta și fostul ministru de externe Andze Logar, a câștigat 46%. Potrivit datelor comisiei electorale, aproape toate voturile sunt numărate.

Prezența la vot a fost de 49,9%, a mai spus comisia.

Victoria sa stimulează blocul liberal al țării după victoria coaliției de centru-stânga la alegerile parlamentare din aprilie din Slovenia.

Ea îi va succeda președintelui Borut Pahor, un politician de centru care a îndeplinit deja două mandate în funcție.

Prima mea sarcină va fi să deschid un dialog între toți slovenii, a spus noul președinte.

Pirc Musar, 54 de ani, este un fost prezentator TV care a devenit un avocat influent. Ea a făcut campanie pe tema drepturilor omului, a statului de drept și a problemelor de bunăstare socială.

Ea a condus, de asemenea, autoritatea de protecție a datelor din țară timp de un deceniu

Pirc Musar a reprezentat-o ​​pe fosta primă doamnă a SUA, Melania Trump, în cazuri de drepturi de autor și alte cazuri din Slovenia natală.

Avocatul drepturilor omului a promis că va fi „vocea femeilor” în Slovenia și în străinătate

Președinții numesc prim-miniștri și membri ai curții constituționale, care sunt apoi votați în parlament. De asemenea, peședintele în Slovenia numește conducerea comisiei anticorupție.

În timpul campaniei, Pirc Musar, care este un motociclist pasionat, a fost atacată din cauza investițiilor profitabile ale soțului ei, în special în paradisurile fiscale.

Sursă: DW

Urmăriți Politic Media și pe Google News