Statul încasează un plus de 50 de miliarde din creșterea prețurilor la energie în acest an. Potrivit Curs de Guvernare, ANRE a decontat furnizorilor doar 5 miliarde de lei prin schemele de plafonare
În primele nouă luni, statul a încasat între 10 și 15 miliarde de lei exclusiv din suprataxarea companiilor energetice. La această sumă se mai adaugă venituri suplimentare obținute din dividende și impozite pe profit, o consecință a câștigurilor extraordinare realizate de sector. De asemenea se mai adaugă și venituri suplimentare din TVA și accize.
Încasările din alte impozite și taxe pe bunuri și servicii s-au ridicat la 9,25 miliarde de lei în primul semestru
Acestea au înregistrat o creștere semnificativă de 7 miliarde de lei față de anul precedent
La această sumă se adaugă venituri mai mari din redevențe, dividende și impozite pe profit. Acestea au exlplodat datorită creșterii spectaculoase a profiturilor companiilor energetice în contextul actualei crize.
”În vreme ce costul compensărilor și a transferurilor către companiile energetice ar putea fi de circa 5% din PIB, veniturile suplimentare colectate de la companiile energetice ar putea depăși 50 de miliarde de lei (3,6% din PIB) și, prin urmare, ar permite guvernului să mențină deficitul bugetar la circa 6% din PIB în 2022”, arată specialiștii UniCredit Bank.
Astfel, după ce statul încasează un plus de 50 de miliarde, devine marele câștigător după liberalizarea pieței
Analiza completă pe Curs de Guvernare.ro
Flux știri internaționale