Statele Unite relochează bombe nucleare la bazele NATO din Europa

buton facebook       buton share x-twitter       buton sharewhatsapp

Statele Unite relochează bombe nucleare la bazele NATO din Europa. Operaținea trbuia să se întâmple anul viitor. Potrivit unui diplomat amercan, citat de Politico, înlocuirea bombelor a fost devansată cu câteva luni mai devreme

Conform sursei citate, bomba gravitațională actualizate B61-12, era programată inițial pentru primăvara anului viitor. Acum este acum planificată pentru luna decembrie, au declarat oficialii americani aliaților NATO în timpul unei întâlniri cu ușile închise la Bruxelles

Mișcarea implică înlocuirea armelor mai vechi cu versiunea mai nouă la diferite depozite din Europa. Acestea vor putea fi utilizate de către bombardiere și avioane de luptă din SUA și aliate. Graba vine pe fondul tensiunilor crescute legate de amenințările Rusiei de a folosi o armă nucleară în Ucraina și de îngrijorările tot mai mari că Occidentul trebuie să facă mai mult pentru a descuraja Moscova să treacă acea linie.

Actualizările programului B61 au fost discutate în mod deschis de ani de zile. Oficialii Pentagonului au spus că actualizările sunt necesare pentru a se asigura că stocul este modernizat și sigur.

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Brig. Generalul Patrick Ryder a răspuns publicației menționate: Nu vom discuta detaliile despre arsenalul nostru nuclear, modernizarea armelor nucleare americane B61 este în desfășurare de ani de zile și intenționează să schimbe în siguranță și responsabil armele mai vechi cu B61-12 modernizat. Trimiterea de noi bombe nucleare la bazele NATO din Europa, fac parte dintr-un program de modernizare planificat de mult. Nu are nicio legătură cu evenimentele actuale din Ucraina și nu a fost accelerat în niciun fel.”

Sursă: Politico

Urmăriți Politic Media și pe Google News