Polonia a demolat 4 monumente sovietice

buton facebook       buton share x-twitter       buton sharewhatsapp

Patru monumente sovietice ale Armatei Roșii din epoca comunistă au fost demontate în Polonia. Țara încearcă să îndepărteze din spațiile publice simbolurile dominației trecute a Moscovei.

Pasul vine pe fondul relațiilor tensionate dintre Varșovia și Moscova. Acestea s-au deteriorat în urma invaziei Rusiei în Ucraina.

Acesta este un monument al disprețului, un monument al disprețului învingătorilor față de victime” a declarat șeful Institutului de Comemorare Națională, Karol Nawrocki, la Glubczyce

În 1945, sovieticii nu au adus eliberarea, au adus o altă captivitate. Ei capturau Polonia și o tratau ca pradă”, a spus Nawrocki. Spiritul acestui sistem este încă prezent în Federația Rusă, care ucide civili în Ucraina.

Nawrocki a subliniat, de asemenea, că legea rusă urmărește și condamnă pe oricine care înlătură monumentele armatei sovietice până la trei ani de închisoare, chiar și în țări străine.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a condamnat demolarea monumentelor din Polonia

Rusia susține că a eliberat Polonia când forțele sale i-au alungat pe naziștii germani la sfârșitul războiului. Majoritatea polonezilor cred că Uniunea Sovietică a înlocuit ocupația nazistă cu o altă formă de represiune.

Polonia sprijină lupta Ucrainei împotriva Rusiei din punct de vedere politic, militar și economic.

De când a început invazia rusă a Ucrainei, mai multe monumente sovietice au fost, demontate sau îndepărtate în Estonia și Letonia.

Surse alternative: DW, Reuters; Foto: BBC

Urmăriți Politic Media și pe Google News