Turcia a solicitat oficial aderarea la grupul BRICS, conform unui raport publicat luni de Bloomberg, vizând astfel să devină al zecelea membru al alianței economice.
Inițial format din Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud, BRICS a fost creat în 2009 cu scopul de a stimula cooperarea economică între aceste țări, care sunt printre cele mai importante economii emergente din ultimele decenii. În 2023, Etiopia, Egiptul, Emiratele Arabe Unite și Iranul au aderat la grup.
Cererea Turciei vine după ani de încercări de a se alătura Uniunii Europene. Potrivit surselor citate de Bloomberg, administrația președintelui Recep Tayyip Erdogan consideră că centrul economic global se mută de la Vest către Est.
„Turcia poate deveni o țară puternică, prosperă, prestigioasă și eficientă dacă își îmbunătățește relațiile atât cu Estul, cât și cu Vestul,” a declarat Erdogan. „Orice altă abordare nu va aduce beneficii Turciei, ci îi va dăuna.”
BRICS reprezintă un bloc economic și politic în expansiune, care vizează nu doar consolidarea relațiilor comerciale și economice între membrii săi, ci și influențarea echilibrului global de putere. De-a lungul timpului, BRICS a evoluat dintr-un grup de economii emergente într-un forum important pentru dialogul internațional, având un impact semnificativ asupra instituțiilor financiare globale și a reglementărilor economice.
Prin integrarea de noi membri cum ar fi Turcia, BRICS își propune să reflecte diversitatea economică și geografică a lumii emergente și să își amplifice influența în structurile internaționale, provocând modelul tradițional dominat de economiile dezvoltate. Această expansiune subliniază aspirația BRICS de a promova un sistem global mai echitabil și mai multipolar.
Sursă alternativă: I24News
Flux știri internaționale