Vânzarea de mașini noi pe benzină și diesel va fi interzisă în Europa

buton facebook       buton share x-twitter       buton sharewhatsapp

Vânzarea de mașini noi pe benzină și motorină va fi interzisă în Uniunea europeană. Consiliul UE și parlamentul european au ajuns la un acord de principiu pentru a interzice vânzarea de mașini și camionete noi pe benzină și diesel până în 2035.

Acordul încheiat de negociatorii UE joi seară este primul acord al pachetului „Fit for 55” al blocului, pe care comisia executivă a blocului l-a înființat pentru a atinge obiectivul de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră cu 55% în acest deceniu.

Conform acordului, producătorii auto vor trebui să reducă emisiile de mașini noi vândute cu 55% în 2030, comparativ cu 2021. Vânzarea de mașini noi cu motoare cu combustie va fi complet interzisă cinci ani mai târziu, în 2035. Parlamentul European și statele membre trebuie să aprobe oficial acordul înainte de a intra în vigoare.

Parlamentul European a spus că acordul este un semnal înainte de conferința anuală a ONU privind schimbările climatice. UE se gândește serios la adoptarea unor legi concrete pentru a atinge obiectivele stabilite în Legea climatică a UE”.

Potrivit datelor UE, transportul este singurul sector în care emisiile de gaze cu efect de seră au crescut în ultimele trei decenii. Au înregistrat un plus de 33,5% între 1990 și 2019. Autoturismele sunt un poluator major, reprezentând 61% din totalul emisiilor de CO2 din transportul rutier.

Mașinile cu motoare cu combustie vor putea circula în continuare și după 2035. Instituțiile Uniunii Europene speră ca toate acestea să fie înlocuite de mașini electrice mai ieftine

Sursă alternativă: Associated Press

Urmăriți Politic Media și pe Google News