Administrația Trump, profund îngrijorată de anularea alegerilor din România

Trump Iohannis
buton facebook       buton share x-twitter       buton sharewhatsapp

Casa Albă, sub conducerea președintelui Donald Trump, și-a exprimat neoficial îngrijorarea în legătură cu anularea alegerilor prezidențiale din România, decizie luată de Curtea Constituțională după primul tur din noiembrie. Brian Hughes, purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate, a declarat pentru Bloomberg că administrația „continuă să analizeze situația” și „rămâne profund tulburată” de circumstanțele care au dus la anularea scrutinului.

„Vom acționa pentru ca astfel de situații să nu se mai repete”, a declarat Hughes, într-un răspuns oficial transmis agenției.

Tensiunile diplomatice au crescut în februarie, când vicepreședintele JD Vance a criticat public România, acuzând că decizia de anulare s-a bazat pe dovezi insuficiente. După aceste declarații, autoritățile de la București au încercat să refacă legăturile cu administrația Trump, care a exercitat presiuni pentru a-i permite candidatului Călin Georgescu să participe la reluarea alegerilor. Totuși, candidatura acestuia a fost respinsă din cauza suspiciunilor privind legături cu Rusia, în ciuda din partea Washingtonului de a-i permite să candideze

Pentru a limita impactul negativ asupra relației bilaterale, echipa premierului Marcel Ciolacu a lansat o campanie discretă de informare, menită să îl convingă pe președintele Trump și anturajul său că Georgescu, perceput anterior ca un potențial aliat, nu reprezintă valorile și interesele comune. Surse familiare cu aceste demersuri au declarat pentru Bloomberg că, la trei săptămâni după decizia instanței de a-i bloca candidatura, oficialii români sunt rezervați, dar speră că eforturile lor vor da roade.

Contextul diplomatic se complică și mai mult în așteptarea unei vizite oficiale a unei delegații a Congresului SUA, programată să sosească mâine la București. Potrivit consilierului prezidențial Cristian Diaconescu, delegația este compusă din opt membri – patru republicani și patru democrați – și va avea discuții cu reprezentanți români la toate nivelurile instituționale.

 

Urmăriți Politic Media și pe Google News