Compania OMV Petrom nu vrea să plătească taxa de solidaritate în România

buton facebook       buton share x-twitter       buton sharewhatsapp

Compania OMV Petrom trasmite că nu trebuie să plătească taxa de solidaritate în România. Aceași companie plătește însă taxă de solidaritate în Austria

”Regulamentul UE 1854/2022, care a introdus o contribuție de solidaritate cu caracter temporar, a fost transpus în legislația românească prin Ordonanță de Urgență a Guvernului nr. 186 publicată în data de 29 decembrie 2022. În baza rezultatelor noastre financiare preliminare aferente anului 2022 și a prevederilor acestei ordonanțe de urgență, ne așteptăm că OMV Petrom să nu intre în scopul acestei contribuții de solidaritate pentru anul fiscal 2022, având sub 75% din cifra de afaceri din sectoarele definite: extracția țițeiului, extracția gazelor naturale, extracția huilei și fabricarea produselor obținute din rafinarea petrolului”, se arată într-un comunicat OMV Petrom transmis Bursei de Valori București.

Compania austriacă susține că pentru primele 9 luni ale anului 2022, a achitat deja către Bugetul de Stat al României 5,2 miliarde de lei. Suma reprezintă redevențe, impozite suplimentare și alte contribuții specifice industriei. De asemnenea, la această sumă se mai adaugăla care se adaugă aproximativ 1,6 miliarde de lei impozit pe profit.

În total, pentru primele 9 luni ale anului 2022, acestea reprezintă aproximativ 60% din profitul brut înainte de impozitare. Sumele au crescut de peste 6 ori față de aceeași perioada a anului precedent. Rezultatele financiare preliminare aferente anului 2022 vor fi publicate pe 2 februarie 2023”, se mai arată în comunicat

Guvernul a impus taxa de solidaritate societăților din sectoarele ţiţeiului, gazelor naturale, cărbunelui şi rafinăriile.

Prin aceasta statul vrea impozitarea cu 60% a extra-profiturillor companiilor din sectoarele menționate mai sus. Baza impozabilă este reprezentată de ceea ce depăşeşte cu peste 20% media profiturilor pe ultimii patru ani. De asemenea, cel puţin 70% din suma colectată astfel va fi folosită pentru finanţarea investiţiilor în energie.

Executivul a impus taxa în urma apariției unui regulament european în acest sens. Regulamentul european oferă mai nou posibilitatea ca țările membre să impună astfel de taxe

În urma comunicatului OMV, Ministerul finanțelor a reacționat: Transpunerea regulamentului în legislația naționalã vizeazã întregul sector energetic. În spețã, toate companiile care activeazã în domeniu.

Urmăriți Politic Media și pe Google News