Ion Țiriac, colaborator al Securității

buton facebook       buton share x-twitter       buton sharewhatsapp

Ion Țiriac a fost colaborator al Securității. Documentul care arată calitatea lui Ion Țiriac de informator al Securității a ieșit la iveală după 60 de ani de la semnarea acestuia.

„Subsemnatul Țiriac Ion născut la 9 mai 1939, în Brașov, fiul lui Ion și al Ecaterinei, cu domiciliul în București, Str. Doamnei nr. 5, față de organele de securitate îmi iau următorul angajament:

Să ajut aceste organe în mod benevol, conștient fiind de faptul că îmi ajut patria cu anumite date ce interesează securitatea statului cu ocazia deplasărilor pe care le fac în străinătate.

Deasemeni consimt să păstrez cu strictețe acest secret, conștient fiind de faptul că divulgarea lui constituie secret de stat și se pedepsește de legile RPR.

Nu voi discuta acest lucru cu nimeni, inclusiv rude apropiate sau depărtate.

În document se precizează că Ion Ţiriac va semna notele de raport cu numele de Titi Ionescu.

Ion Ţiriac a comentat pentru Agerpres angajamentul de colaborator al Securităţii semnat în 1963

El a spus că în acei ani era normal ca la întoarcerea în ţară să raporteze ce făcea de fiecare dată când pleca să participe la turneele din străinătate. Miliardarul spune a dat decât informații despre meciurile de tenis.

Uitaţi-vă în ochii mei, v-am minţit eu vreodată? Eu n-am avut dosar la securitate. Am fost privilegiatul acestei ţări. Eu aveam atunci un paşaport pe care dumneavoastră nu-l aveaţi’. Şi mă duceam, intram şi ieşeam. Şi mă întreba: ‘Tovarăşu Ţiriac, unde ai fost?’. ‘Păi am fost la Washington la turneu’… ‘Şi ce ai făcut acolo?’. Deci trebuia să dau un raport când mă întorceam. Şi spuneam că am jucat tenis.

‘Dar pe lângă tenis ce-ai mai văzut?’… ‘Aţi fost la Kennedy acasă?’… şi spuneam ‘Păi de acum ştiţi? Cei de la CIA ştiu de vreo 10 ani, aşa că şi voi trebuie să ştiţi tot de 10 ani’. ‘Şi ce aţi făcut acolo?’. ‘Am făcut cârnaţi şi am jucat fotbal american’. Adică toate treburile astea erau raportate.

Băi, fraţilor, oamenii ăia trebuiau să scrie şi ei ceva. Ce trebuiau să scrie, habar nu am, pentru că acum când l-am citit mi-a venit să râd. ‘1.000 de dolari a schimbat Costică Năstase (n.r. – Ilie Năstase) la Hilton la Atena din lei în dolari”… dar noi nu aveam 20 de dolari, de unde 1.000? Nici nu ştiai cum arată dolarii.

Eu am cooperat cu toţi, dar nu au vrut să mă treacă la securitate. M-au ţinut la Miliţie pentru că dădea cu 20 de lei mai puţin. Însă eu probleme din astea nu am”, a declararat Ion Țiriac citat de Agerpres

Țiriac are de la CNSAS un verdict de necolaborare cu Securitatea ca poliție politică.

Documentul care arată angajamentul de colaborator al Securității

Urmăriți Politic Media și pe Google News