TikTok recunoaște promovarea ilegală a lui Georgescu în alegerile din România

Călin Georgescu CEDO
buton facebook       buton share x-twitter       buton sharewhatsapp

Reprezentanții TikTok au recunoscut în fața parlamentarilor europeni că platforma a eliminat abia vineri, 29 noiembrie, două rețele care promovau ilegal un candidat (Călin Georgescu) la alegerile prezidențiale din România, la cinci zile după primul tur de scrutin. Una dintre aceste rețele era asociată cu Rusia. Comisia Europeană a solicitat TikTok să ofere explicații detaliate până pe 13 decembrie, ca răspuns la mai multe acuzații înaintate de autoritățile române.

Directoarea globală de produs a TikTok a fost audiată marți în Parlamentul European cu privire la modul în care platforma a gestionat conținutul legat de alegerile din România. Ea a confirmat că TikTok a eliminat „rețele” formate din sute de mii de conturi, inclusiv una afiliată publicației Sputnik, însă acest lucru s-a întâmplat doar la câteva zile după primul tur al alegerilor și cu puțin timp înaintea scrutinului parlamentar.

Eliminări tardive și rețele de conturi false

Oficialul TikTok a afirmat că platforma a derulat o campanie de moderare a conținutului politic înainte de alegeri, eliminând 66.000 de conturi false și 10 milioane de urmăritori falși. Totuși, ea a recunoscut că alte trei rețele – inclusiv cea asociată cu Sputnik, care avea 140.000 de urmăritori – au fost blocate abia ulterior. Pe lângă acestea, a fost suspendat și un cont cu 299.000 de urmăritori, legat de un partid de extremă dreapta.

Parlamentarii europeni au criticat dur răspunsurile oferite de TikTok, acuzând platforma de favorizarea ilegală a lui Călin Georgescu, candidatul care a obținut primul loc în primul tur al alegerilor prezidențiale. Aceștia au atras atenția asupra implicării externe, în special din partea Rusiei, și au subliniat utilizarea masivă a conturilor false și influenceri cumpărați pentru a promova candidatul. Georgescu, care susține că nu a cheltuit bani pentru această promovare, a beneficiat de un conținut care s-a viralizat inexplicabil pe TikTok.

Autoritățile române cer o investigație

Anterior, autoritățile române au solicitat Comisiei Europene să verifice dacă TikTok respectă reglementările UE privind integritatea proceselor electorale. De asemenea, s-a semnalat că TikTok a întrerupt comunicarea cu instituțiile publice din România cu săptămâni înainte de alegeri, ridicând semne de întrebare cu privire la transparența platformei în context electoral.

♦ Secții votare în Diaspora pentru alegerile prezidențiale din 2024

Sursă alternativă: Politico

Urmăriți Politic Media și pe Google News