Creștere semnificativă a datoriei externe a României în primele luni din 2024

Datoria Externă
buton facebook       buton share x-twitter       buton sharewhatsapp

Datoria externă totală a României a ajuns la 171 miliarde de euro, înregistrând o creștere de 7,64 miliarde de euro în primele trei luni ale anului 2024, conform datelor publicate de Banca Națională a României (BNR). La sfârșitul anului 2023, nivelul datoriei era de 170,083 miliarde de euro.

Din totalul datoriei externe, 72,6% reprezintă datoria pe termen lung, care a atins 129,063 miliarde de euro, marcând o creștere de 6% față de sfârșitul anului trecut. În același timp, datoria externă pe termen scurt a crescut ușor, cu 0,7%, ajungând la 48,663 miliarde de euro, adică 27,4% din totalul datoriei externe​

Deficitul total al balanței curente a fost de 6,5 miliarde de euro în ianuarie-aprilie 2024, comparativ cu 5,2 miliarde de euro în perioada similară a anului 2023. Acest lucru indică o creștere a deficitului în balanța curentă.

  • Structura deficitului în balanța curentă:
    • Balanța bunurilor: A consemnat un deficit mai mare cu 464 milioane euro. Aceasta înseamnă că importurile de bunuri au fost mai mari decât exporturile.
    • Balanța serviciilor: A înregistrat un excedent mai mic cu 651 milioane euro. Acest lucru indică o reducere a excedentului în sectorul de servicii, ceea ce poate include turism, transport și alte servicii.
    • Balanța veniturilor primare: A înregistrat un deficit mai mare cu 791 milioane euro. Aceasta se referă la fluxurile nete de venituri primare, cum ar fi veniturile din investiții directe și alte surse de venituri externe.
    • Balanța veniturilor secundare: A înregistrat un excedent mai mare cu 521 milioane euro. Acest aspect reflectă transferurile de bani sau resurse materiale fără o contrapartidă echivalentă în bunuri sau servicii.

Sursă: BNR

Urmăriți Politic Media și pe Google News