Cum arată economia Rusiei după un an de sancțiuni

regiunea Kursk
buton facebook       buton share x-twitter       buton sharewhatsapp

Rusia arată neașteptat de bine din punct de vedere economic după un an de sancțiuni. Impactul sancțiunilor asupra economiei ruse a fost semnificativ, dar nu a fost atât de sever pe cât se așteptau unii. Economia s-a contractat cu 2,1% în 2022 – mult mai puțin decât previziunile de 5-6% făcute în primăvară.

Scăderea PIB-ului a fost amortizată de prețurile ridicate ale petrolului și gazelor, care au adus profituri extraordinare. Veniturile din producția și exporturile de hidrocarburi au crescut cu 28% față de 2021. Inflația ridicată din prima jumătate a anului 2022 a dus la o creștere a veniturilor nominale din impozite.

Sancțiunile financiare, cum ar fi înghețarea conturilor și activelor băncii centrale și ale băncilor comerciale, precum și restricția asupra plăților și accesului la piețele de capital, au avut cel mai imediat impact asupra economiei.

În primăvara lui 2022, a durat doar o săptămână pentru ca inflația în Rusia să se accelereze la peste două procente pe săptămână și pentru ca dolarul să se aprecieze cu 60 la sută până la rublă. Autoritățile financiare ruse au reușit să atenueze această consecință inițială. Au impus restricții asupra tranzacțiilor curente și de capital și prin refuzul de a converti rubla, consolidând astfel cursul de schimb și suprimând inflația.

Occidentul a impus sancțiuni în Rusia legate de industria petrolului

Acestea au vizat mai degrabă veniturile decât producția. Drept urmare, producția rusă de petrol a crescut cu 2 la sută în 2022. Pe 5 februarie, a intrat în vigoare o interdicție a UE privind importul de produse petroliere rafinate din Rusia. Încă nu există dovezi că aceasta a avut un impact asupra economiei ruse. De la începutul anului 2023, producția de benzină și motorină a crescut cu 7% față de anul precedent. Această creștere ar putea fi parțial rezultatul creșterii cererii din partea armatei ruse.

Scăderea exporturilor de gaze către Europa – care nu este atât de legată de sancțiuni, ci este o consecință a strategiei de „înghețare și scindare” a lui Putin pentru Europa – a avut un impact mai semnificativ, producția scăzând cu 18-20 la sută. Dacă situația nu se schimbă, producția de gaze ar putea scădea cu încă 7-8% în 2023

Durabilitatea economiei ruse este determinată de locul său în diviziunea globală a muncii. Rusia se află chiar la începutul lanțurilor tehnologice ca furnizor de resurse naturale.

Deoarece economia globală nu poate crește fără a crește consumul de resurse naturale, cererea de materii prime rusești este menținută. Acest lucru, în mare măsură, a protejat economia rusă de impactul sancțiunilor.

În 2021, Rusia a furnizat 17,5% din petrolul vândut pe piața mondială, 47% din paladiu, 16,7% din nichel, 13% din aluminiu (fără a include China) și aproape un sfert din îngrășămintele cu potasiu.

Ipotetic, economia mondială ar putea renunța la materiile prime rusești, dar numai cu prețul creșterii prețurilor și potențial anilor de recesiune, ceea ce nu este în interesul politicienilor occidentali.

Sursă alternativă: AlJazeera

Urmăriți Politic Media și pe Google News