Iohannis după Consiliul European: Am făcut pași în direcția bună

Posturi UE
buton facebook       buton share x-twitter       buton sharewhatsapp

Președintele României, Klaus Iohannis, la Bruxelles, declarații de presă în marja participării la Consiliul European

Ieri și astăzi am făcut pași înainte în direcția bună. Să nu aveți așteptări extraordinare. Așa cum am discutat și ieri, Consiliul nu a luat o decizie executivă fermă, dar pot să vă spun că tocmai am ieșit din Consiliul European, după ce s-a încheiat discuția pe care am solicitat-o și am avut-o despre Schengen. A fost o discuție bună. În afară de această discuție, am avut ocazia, pe parcursul celor două zile în care am stat împreună cu ceilalți lideri, să discut cu mulți lideri.

Am discutat cu persoanele implicate în această chestiune Schengen. Concluzia mea este simplă: toți actorii au înțeles că aici avem o problemă care trebuie rezolvată. Impresia mea este că toți au înțeles și sunt destul de optimist că cea mai bună variantă este ca în cursul anului 2023 să fie încheiat procesul cu un rezultat pozitiv pentru România și Bulgaria.

În cursul discuției am prezentat încă o dată nevoia unei soluții pozitive. România este pregătită din toate punctele de vedere pentru a deveni parte a Schengen. Am spus și ceva legat de unitate și solidaritate. România este țară de primă linie când vine vorba de războiul din Ucraina. Suntem vecinii cu cea mai lungă graniță cu Ucraina.

Așteptarea mea este ca România să intre cu drepturi depline, fără alte condiții, în cursul anului 2023 în Schengen.

Nu am discutat despre un calendar concret. Nu cred că este astăzi momentul să discutăm despre un calendar concret. E nevoie de foarte multe discuții, pe care le voi avea eu cu liderii celorlalte state, discuții care se vor purta aici de oamenii din Reprezentanța noastră și așa mai departe.

Declarația integrală pe Presidency.ro

Urmăriți Politic Media și pe Google News