Am fost dezamăgit și supărat după ce am primit rezultatul acestui vot, a declarat Klaus Iohannis după eșecul Schengen.
Afirmația președintelui a fost făcută în cadrul declarației de presă comună cu Președintele Confederației Elvețiene, Ignazio Cassis.
Această dezamăgire și supărare vine din faptul că noi de 11 ani ne străduim, negociem și sperăm să intrăm cu drepturi depline în spațiul Schengen. Noi, românii, după ce în decursul acestui an care se apropie de final, am avut câteva reușite notabile.
Să nu uităm că una dintre principalele piedici când venea vorba despre integrarea în spațiul Schengen a fost existența acelui MCV. Am reușit să ajungem în punctul în care Comisia Europeană a considerat că acest mecanism s-a finalizat și a fost ridicat.
Am reușit, printr-o colaborare intensă și foarte bună cu Olanda, să-i convingem pe partenerii olandezi să își schimbe opinia în chestiunea Schengen. Chestiunea a fost aprobată și de Parlamentul olandez.
Tot în acest an s-a schimbat ecuația politică din Suedia. Parlamentul suedez nu a fost deloc încântat de o posibilă aderare a României la spațiul Schengen. Am colaborat, am negociat, am discutat și am înlăturat și rezervele Suediei.
Austria a susținut timp de două săptămâni că spațiul Schengen nu poate fi extins, fiindcă sunt prea mulți migranţi. Dar pentru Croația a știut să voteze DA, pentru România și Bulgaria a știut să voteze NU,
Recent, la București, a avut loc o întrunire a miniștrilor de interne din Uniunea Europeană. La finalul acestei reuniuni, miniștrii de interne au emis o declarație. Aceasta a fost foarte clară: România și Bulgaria sunt binevenite în spațiul Schengen. Chestiunea a fost semnată și susținută inclusiv de ministrul de interne din Austria, în 16 noiembrie.
Doar două zile mai târziu, același ministru de interne din Austria declara în fața presei austriece că Austria nu poate să admită o lărgire a spațiului Schengen. Este o chestiune care a fost greu de înțeles, a mai spus Klaus Iohannis după eșecul Schengen
Dacă este momentul să căutăm vinovați, cu siguranță sunt lucruri care puteau fi făcute altfel, mai bine.
Declarația integrală poate fi consultată AICI
Flux știri internaționale