România critică dur legea minoritățiilor din Ucraina

buton facebook       buton share x-twitter       buton sharewhatsapp

România critică dur legea minoritățiilor din Ucraina, potrivit comunicatului transmis de MAE. Ministerul consideră regretabil faptul că nu a fost consultată comunitatea românească din Ucraina.

De asemenea, MAE spune că actul normativ a fost adoptat fără consultarea Comisiei de la Veneția

Ministerul Afacerilor Externe consideră regretabil faptul că legea a fost adoptată în absența unei noi consultări a Comisiei de la Veneția. Opinia Comisiei ar fi contribuit în mod cert la asigurarea unui text cuprinzător și clar din perspectiva standardelor juridice europene în materie, inclusiv prin verificarea modului în care recomandările sale anterioare sunt reflectate în textul normativ. De asemenea, este regretabil faptul că legea a fost adoptată în absența unei consultări adecvate a reprezentanților comunității române din Ucraina. Paretea română a solicitat anterior acest lucru

Bogdan Aurescu le cere autorităților ucrainene să consulte Comisia de la Veneția. Solicită Ucrainei să pună în aplicare, pe deplin, recomandările acesteia. Legea minoritățiilor din Ucraina un termen de șase luni pentru intrarea sa în vigoare.

România susține pe deplin parcursul european al Ucrainei, se mai arată în comunicat. Înțelege dorința firească de accelerare a procesului de apropiere de  UE. Semnalăm faptul că accelerarea intempestivă a procesului de legiferare în acest domeniu a afectat, de o manieră semnificativă, procesul de consultare cu reprezentanții minorităților naționale. Acesta ar  fi trebuit să fie unul de substanță, anterior adoptării legii. Ministerul Afacerilor Externe subliniază că a solicitat în mod repetat părții ucrainene consultarea temeinică a comunității române din Ucraina în procesul elaborării și adoptării legii.

MAE consideră că în lege sunt prevederi care pot avea un impact negativ

Aspectele de analiză și solicitările anterior prezentate au fost transmise părții ucrainene. De asemenea, ele vor fi detaliate în contactele Centralei MAE cu Ambasadele celor două state. România va continua dialogul cu partea ucraineană

Sursă: MAE

Urmăriți Politic Media și pe Google News