Putin și Xi Jingping se întâlnesc în Uzbekistan alături de alți lideri din Asia

buton facebook       buton share x-twitter       buton sharewhatsapp

Vladimir Putin și Xi Jingping se întâlnesc în Uzbekistan alături de alți lideri din Asia în cadrul unui summit de securitate

Președintele Chinei și cel al Rusiei au organizat summitul ca o contrapondere a influenței SUA.

Întâlnirea Organizației de Cooperare din Shanghai, formată din opt națiuni, are loc într-un moment în care Putin este izolat în străinătate după invazia sa în Ucraina. Relațiile Beijingului cu Washington, Europa, Japonia și India sunt tensionate de dispute legate de tehnologie, securitate și teritoriu.

Evenimentul din vechiul sultanat Samarkand face parte din prima călătorie în străinătate a lui Xi de la izbucnirea pandemiei . Summitul sublinează dorința Beijingului de a se afirma ca putere regională.

Xi Jinping a fost întâmpinat pe aeroportul Samarkand de către președintele uzbec Shavkat Mirziyoyev

Putin și Xi Jingping urmează să se întâlnească unul la unu și să discute despre Ucraina, potrivit consilierului pentru afaceri externe al președintelui rus.

Pe lângă Xi, Putin urmează să se întâlnească cu președintele iranian Ebrahim Raisi și cu prim-ministrul pakistanez Shehbaz Sharif. Vineri, el se va întâlni cu premierul indian Narendra Modi și cu președintele turc Recep Tayyip Erdogan.

Premierul indian Narendra Modi urma să sosească și el la întâlnire

La întâlnire mai participă reprezentanții guvernelor din Turcia, Kazakhstan, Kyrgyzstan, Pakistan, Tajikistan, Iran și Afganistan

Surse alternative: Associated Press, DW

Urmăriți Politic Media și pe Google News