Sondaj Inscop privind alegerile prezidențiale. Mircea Geoană favorit

Mircea Geoană Teza Doctorat
buton facebook       buton share x-twitter       buton sharewhatsapp

Potrivit unui sondaj efectuat de INSCOP referitor la alegerile prezidențiale Mircea Geoană ar putea deveni președinte. Actualul secretar general adjunct al NATO, se află în fruntea preferințelor pentru alegerile prezidențiale. Opțiunile de vot sunt exprimate pentru Geoană în calitate de candidat independent. El are aproximativ 25% din intențiile de vot. Este urmat în clasament de Marcel Ciolacu, George Simion, Nicolae Ciucă, Diana Șoșoacă, Cătălin Drulă, Dacian Cioloș și Kelemen Hunor.

Mircea Geoană (25,3%) este urmat, în ordine, de Marcel Ciolacu (19,5%) și George Simion (18,7%). Apoi, Nicolae Ciucă (11,2%), Diana Şoşoacă (10,1%), Cătălin Drulă (5,6%), Dacian Cioloş (4,1%), Kelemen Hunor (2,7%).

Studiul a examinat cinci scenarii pentru al doilea tur la alegerile prezidențiale. Participanții trebuiau să răspundă la întrebarea: „Dacă în turul II al alegerilor prezidențiale din 2024 ar ajunge următorii, pe cine ați vota? (% din cei care au exprimat o opțiune de vot)”.

Variante alegeri prezidențiale în turul doi

Trebuie menționat că trei din aceste variante presupun un tur al doilea în care liderul AUR, George Simion, ar concura cu Mircea Geoană, Marcel Ciolacu sau Nicolae Ciucă.

În varianta în care Mircea Geoană și George Simion ar ajunge în turul al doilea, Mircea Geoană ar obține un scor în favoarea sa de 63,5% – 36,5%, devenind cel mai bine plasat candidat în comparație cu liderul AUR.

Un posibil tur final al alegerilor prezidențiale cu Marcel Ciolacu și George Simion ar avea un scor de 58,8% – 41,2%.

Cel mai strâns scor ar fi într-un tur al doilea între Nicolae Ciucă și George Simion, cu un scor de 52,2% – 47,8%, în favoarea liderului liberal.

Alte două variante se referă la un tur al doilea între Emil Boc și Marcel Ciolacu, cu un rezultat foarte strâns în favoarea lui Boc. Diferența ar fi sub un procent, 50,4% – 49,6%. În varianta Mircea Geoană – Emil Boc, primul ar câștiga cu 59,9% – 40,1%.

Mai ulte detalii despre acest sondat pe B1Tv

Urmăriți Politic Media și pe Google News