Ungaria a adoptat două legi anticorupție pentru a debloca fonduri europene

Ungaria va trimite migranții la Bruxelles
buton facebook       buton share x-twitter       buton sharewhatsapp

Parlamentul Ungariei a aprobat două legi anticorupție pentru a debloca finanțarea cu fonduri europene. Măsura a fost cetură de UE ca parte a efortului Budapestei de a debloca finanțarea de la Bruxelles.

Uniunea Europeană și-a exprimat de multă vreme îngrijorările cu privire la încălcarea statului de drept din Ungaria

Proiectele de lege au fost primele dintr-o serie de legi pe care parlamentul trebuie să le adopte pentru a convinge Uniunea Europeană să-și reia finanțarea.

Parlamentul se află sub controlul primului ministru Viktor Orban. Partidul său, aflat la guvernare, Fidesz, a aprobat modificarea codului penal cu 136 de membri ai parlamentului care au votat da. Șapte au votat împotrivă și 14 s-au abținut de la vot.

Scopul acestor legi este de a monitoriza utilizarea fondurilor UE și de a aduce o mai mare transparență legislativului.

Prima dintre cele două legi anticorupție aprobate acum permite depunerea de plângeri în instanță care pot deschide anchete de corupție.

A doua lege impune o perioadă de consultare publică înainte de adoptarea unei legi. Aceasta nu este o practică contemporană în Ungaria.

Miliarde de euro de la UE sunt reținute în prezent de Bruxelles din cauza problemelor legate de statul de drept în Ungaria. Activiștii din Ungaria spun că schimbările nu fac suficient pentru a aborda corupția înrădăcinată a țării.

Luna trecută, UE a sugerat că va suspenda finanțarea de 7,5 miliarde de euro pentru guvernul lui Orban. Budapestasperă să vadă UE va revenii aspra deciziei.

Ungaria, ca multe alte state din UE, se confruntă probleme economice

Sursă: DW

Urmăriți Politic Media și pe Google News