Proteste în China împotriva restricțiilor Covid

buton facebook       buton share x-twitter       buton sharewhatsapp

Proteste în China împotriva restricțiilor Covid. Manifestațiile împotriva politicilor restrictive ale Chinei privind COVID-19 s-au răspândit în mai multe orașe.

Furia populației a crescut din cauza unui incendiu care a ucis 10 persoane în regiunea de vest Xinjiang. O clădire a luat foc iar opinia publică consideră că aceștia au fost împiedicați să părăsească imobilului din cauza restricțiilor impuse

Sute de studenți de la Universitatea Tsinghua din Beijing s-au adunat duminică în campusul lor, a informat agenția de presă AFP, scandând „libertatea va prevala” și cerând încetarea blocajelor.

De asemenea, proteste în China au avut loc și în Shanghai, cel mai populat oraș și centru financiar din China, precum și la o universitate din orașul Nanjing din est.

În Shanghai, sute de oameni s-au adunat la miezul nopții pe șoseaua Wulumqi a orașului, a transmis Associated Press. Aceștia au adus flori și lumânări și semne cu „Urumqi, 24 noiembrie, cei care au murit odihnesc în pace”. Gestul pentru a comemora 10 persoane care au murit într-un incendiu în capitala Xinjiang

Mulțimile din Shanghai au scandat: „Ridicați blocarea pentru Urumqi, ridicați blocarea pentru Xinjiang, ridicați blocarea pentru toată China!”

La un moment dat, un grup mare a început să strige: „Jos Partidul Comunist Chinez, jos cu Xi Jinping, eliberează Urumqi!”

Un grup mare de polițiști au fost prezenți și au încercat să spargă mulțimea.

Explozia criticilor marchează o întorsătură bruscă în opinia publică. La începutul pandemiei, abordarea Chinei de a controla COVID-19 a fost salutată de cetățenii. Populația considera că minimiza decesele într-un moment în care alte țări sufereau valuri devastatoare de infecții.

Sursă alternativă: AlJazeera

Urmăriți Politic Media și pe Google News