SRI a declasificat dosarul aferent implicării cadrelor DSS în revoluția din 1989

buton facebook       buton share x-twitter       buton sharewhatsapp

SRI a declasificat dosarul intern al revoluției din 1989, la propunerea directorului Serviciului Român de Informații

Declasificarea dosarului face parte din proiectul anunţat anterior de conducerea SRI de a aduce la lumină întregul set de documente cu privire la evenimentele din 1989, în spiritul unei depline transparenţe, cu scopul de a oferi cercetătorilor şi istoricilor instrumente de cunoaştere asupra perioadei în cauză.

Astăzi, SRI face încă un pas pentru a sprijini sau pentru a impulsiona acest demers național, transmite Eduard Hellwig

Am desecretizat și publicat pe site-ul SRI toate documentele pe care instituția noastră le mai avea cu privire la Revoluția din 1989.

Sper că prin acest demers orice frântură suplimentară de informație adusă la lumină va putea contribui la scrierea istoriei. Un semn că statul român trebuie să se scuture și să condamne cu adevărat, în sens juridic deplin, comunismul. Și nu doar comunismul. Pentru că și fosta Securitate a avut o contribuție importantă la reprimarea sângeroasă a manifestanților anticomuniști din decembrie 1989. Acel aparat represiv al statului român de atunci este condamnabil pentru că avea ca prioritate apărarea Partidului Comunist. Nu era un serviciu de informații dedicat apărării cetățenilor.

Eroii pe care îi comemorăm astăzi, 22 decembrie, merită adevărul. Pentru că ei nu au luptat pentru idei abstracte sau pentru diferitele linii politice.

În fapt, eroii nu au ideologie. Dar au avut idealuri, iar unul dintre ele era adevărul. Tineri, civili sau militari, oameni nevinovați care au pierit în sângeroasele zile ale lui Decembrie 1989 sunt sigur că s-au regăsit în același rai al oamenilor buni.

Pentru familiile celor care au pierdut atunci un om drag este în continuare crucial ca responsabilitățile să fie partajate clar și asumate fără echivoc.

SRI a declasificat documetele. Numele ofițerilor implicați sunt cenzurate

Întregul dosar poate fi descărcat și consultat AICI

Urmăriți Politic Media și pe Google News